София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

11 БЕЗРАБОТНИ МЛАДЕЖИ СА ЗАПОЧНАЛИ РАБОТА ПО ЕВРОПЕЙСКИ ПРОЕКТ

МЛАДЕЖКАТА БЕЗРАБОТИЦА У НАС ДОСТИГА 40%

9 годиниИкономика 4 Боряна Райчева

Днес бяха обявени резултатите от приключването на проекта „Системни комуникации“, който е дал възможност за квалификация и заетост на младежи до 29 г. в сферата на телекомуникациите. 11 млади хора по този проект ще бъдат назначени на постоянна работа.

Национално представително изследване на УНИЦЕФ сочи, че 40% от младежите у нас са безработни, а 22% от тях нито работят, нито учат. И въпреки тези шокиращи данни има и оптимизъм, който идва от европейските фондове. Така стоят нещата с проекта „Системни комуникации“ - нова възможност за квалификация и заетост на младежи, финансиран от Европейския социален фонд. От проекта днес обявиха, че са реализирали програмата по 7 приоритета като освен икономическия ефект, акцент е била интеграцията на уязвимите групи на пазара на труда.

Като краен резултат от „Системни комуникации“ отчитат даването на ключови компетенции на всички, участвали н проекта и осигуряването на постоянна ралота, макар и само на 11 човека.