София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

46-годишен румънец е задържан за измама

Откраднал над 1000 лева от възрастни хора

26 дниКрими 14 Катерина Найденова

Служители на столичното Второ РУ задържаха 46 – годишен чужд гражданин за измама.

Действия по разследването стартирали януари месец, когато семейство възрастни столичани подали сигнал в полицията, че са станали жертви на измама, съобщиха от МВР. Пред разследващите те разказали, че в дома им се пуснали двама непознати, представили се за служители на НОИ.

На възрастните хора обяснили, че по специална европейска програма се отпускат помощи на пенсионери – в зависимост от предоставената им парична сума, ще бъде определена стойността на помощта, която да получат по-късно. След като им дали 1 900 лева, те напуснали дома на семейството с уверението, че ще се върнат малко по-късно. Когато това не се случило възрастните хора разбрали, че са станали жертва на измама и потърсили помощ в полицията.

В резултат на предприетите оперативно - издирвателни действия криминалистите установили и задържали единият от извършителите – 46 - годишен, румънски гражданин, продължително пребиваващ на територията на страната. Продължава работа по установяване и задържане на съучастника му.

След доклад на събраните материали по случая в Софийската районна прокуратура мъжът е привлечен като обвиняем и му е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Работата по образуваното досъдебно производство продължава.