София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Адвокатите: Пълно разследване на всички, замесени в кръговете на Нотариуса и Еврото

Трябва да започнат и дисциплинарни производства срещу техни колеги при данни, че са замесени

2 месецаПравосъдие 4 Иванина Игнатова

Пълно независимо разследване на всички, замесени в групите за влияние в съдебната система на убития Мартин Божанов - Нотариуса, и на обявения за издирване Петьо Петров-Еврото, поискаха от адвокатурата. Те посочват, че и адвокатските колегии в страната трябва да започнат дисциплинарни производства срещу техните членове при данни, че са участвали в тях. 

Ето и цялата декларация на адвокатите от Общото събрание на адвокатите от страната:

Ние, адвокатите от Общото събрание на адвокатите от страната, като представители на всички адвокатски колегии и в името на достойнството и честта на професията, която защитава правата и законните интереси на гражданите пред всички държавни институции и в Съда, сме силно обезпокоени от изнесените данни за нерегламентирано влияние, политически и олигархични зависимости във върховете на Съдебната власт и опитите за осъществяване на поръчково паралелно правосъдие.

В този смисъл, изказваме публичното си възмущение и нетърпимост по повод изнесените в последните две седмици данни за действието на кръговете около осветените и публично известни като Мартин Божанов - Нотариуса и Петьо Петров – Еврото, както и пълното насрещно бездействие на Прокуратурата като единствен орган в държавата, имащ правото да повдига и поддържа обвинението срещу лица, извършили престъпление.

За нас звучат абсурдно изнесените факти и свидетелски разкази в медиите и пред нарочната парламентарната комисия за натиск и изнудване на магистрати, както и твърденията висши представители и ръководители на органите на прокуратурата да са се сраснали с престъпността и да съучастват в престъпления, и в същото време компетентните органи на същата тази Прокуратура да не предприемат никакви действия по разследване, които да опровергаят изнесените факти, даващи основание за предполагане на наличие на организирани престъпни групи, с участието на прокурори и съдии на ръководни постове! В случай обаче, че изнесената информация е вярна, то следва да се предприеме незабавно наказателно преследване на виновните лица, които да бъдат изправени пред независим съд и да понесат наказания с цялата строгост на закона. Странно е и пълното мълчание на и.ф. Главен прокурор по тези скандални разкрития.

Още по- обезпокоителни са твърденията, че "тези две групи вероятно са подкрепяни и от висши политици". Настояваме парламентарната комисия да има смелост и народните представители да стигнат до край в това разследване, за да се разплете възела на политическите зависимости и да се освободи съдебната система от политическо опекунство!

Пpaвнaта oбщнocт в страната нe мoжe дa остане бeзyчacтнa, ĸoгaтo са пocтaвeни пoд зaплaxa нeзaвиcимocттa нa Съдa и ycтoитe нa пpaвoвaтa дъpжaвa. Упражняването на адвокатската професия в частност, а и всички юридически професии имат смисъл единствено и само при функционирането на справедлив, безпристрастен и независим съд, подвластен на Закона.