София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Аятолах Хаменей: САЩ да се готвят за тежко отмъщение

Заради убийството на генерал Касем Сюлеймани

Аятолах Хаменей: САЩ да се готвят за тежко отмъщение

Заради убийството на генерал Касем Сюлеймани

5 месецаОбщество 9 Боряна Райчева


Върховният духовен лидер на Иран аятолах Али Хаменей обеща „тежко отмъщение" на убийството на генерал Касем Сюлеймани, който беше убит при ракетен удар на САЩ в близост до летището в Багдад тази сутрин. Сюлеймани беше командващ на елитните части "Ал Кудс" на Иранската революционна гвардия.

„Мъченичеството е наградата за непрестанните му усилия през всичките тези години“, написа Хаменей в своя профил в социалната мрежа „Туитър“. Той обяви тридневен национален траур. „С неговата кончина, по Божията воля, неговата дейност и пътят му няма да бъдат спрени, тежък отмъщение очаква престъпниците, които окървавиха нечестивите си ръце с кръвта на Сулеймани и други мъченици в снощния инцидент", закани се Хаменей.

За удара бе съобщено от иракската държавна телевизия, след което министерството на отбраната на САЩ потвърди, че е убило Солеймани, за да предотврати нови удари и плановете на Иран за бъдещи атаки.

Иранската телевизия потвърди малко преди 5 часа сутринта българско време, че Солеймани е станал жертва на ракетни удари на американски хеликоптери.

Сред загиналите е и Абу Махди ал Мухандис (боен псевдоним на Джамал Джафар Мохамед Али Ебрахими), зам.-командир на Хашд ал Шааби - подкрепяни от Иран шиитски милиции в Ирак.