София 32 °C София 32°C - ясно небе Велико Търново 33 °C Велико Търново 33°C - предимно ясно Пловдив 36 °C Пловдив 36°C - разкъсана облачност Варна 28 °C Варна 28°C - ясно небе Бургас 29 °C Бургас 29°C - предимно ясно

Акад. Петрунов прогнозира: Ваксините за COVID ще станат ежегодни

Според алерголога е нормално ваксините да имат странични ефекти
11 мЗдраве 1118 Мария Иванова

"Ваксините срещу COVID да станат ежегодни или на две години, за да се поддържа един качествен имунитет". Това заяви алергологът акад. Богдан Петрунов в интервю за БНР.

По думите на проф. Петрунов е нормално и ваксините да имат някакви странични ефекти така, както има всяко едно друго лекарство, но преди да бъдат одобрени и пуснати в употреба, те ще бъдат изпитани на не по-малко от 40 000 до 60 000 души по време на клиничното им изпитване, а и натрупването на данните все още продължава.

,,Включени са и групи от хора със злокачестени заболявания, кърмачки, бременни, хора с автоимунни заболявания. Смисълът е да се види как действат при различни групи от населението и хората трябва да са спокойни в ефективността на ваксините'', коментира още алергологът.  

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!