София -6 °C
Велико Търново -8 °C
Пловдив -2 °C
Варна -5 °C
Бургас -4 °C
Начало Новини Предавания На живо

Алиев: Франция да даде земя на арменците, а не да се разпорежда с азербайджанската

"Ако някой иска да предостави на Армения територия за създаването на втора държава, тогава нека даде”
10 сПолитика 574 Боряна Райчева

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев разкритикува резолюцията на френския Сенат, призоваваща правителството да признае независимостта на Нагорни Карабах. Ръководителят на републиката посъветва тези, които искат да допринесат за създаването на "втора арменска държава", да отделят част от територията си за това и да не се разпореждат с "законни азербайджански земи".

"Ако някой иска да предостави на Армения територия за създаването на втора държава, тогава нека даде, нека създаде там втора арменска държава, да им даде част от тяхната територия. Но да поискате от нас да бъде създадена арменска държава на историческите, законни азербайджански земи - в която отговаря ли на логиката? Не се вписва в никаква логика или справедливост, заяви Аливев заяви във вторник в обръщението си към нацията.

Той също така обвини Франция, че не е допринесла за разрешаването на въпроса като съпредседател на Минската група.

На 25 ноември френският сенат прие резолюция, призоваваща правителството на страната да признае независимостта на непризнатата Република Нагорни Карабах (НКР). По-късно френското външно министерство обяви, че Париж не признава такава република. Министерството подчерта, че Париж все още е изпълнен с решимост да постигне дългосрочно уреждане на конфликта, като вземе предвид изискванията за сигурност и достойнство на народите в региона и ще продължи да прави всичко, за да стабилизира ситуацията в Южен Кавказ. Азербайджанското външно министерство прие приемането на резолюцията като провокация и подчерта, че тя няма юридическа сила.