София 4 °C София 4°C - ясно небе Велико Търново 9 °C Велико Търново 9°C - ясно небе Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - ясно небе Варна 3 °C Варна 3°C - мъгла Бургас 3 °C Бургас 3°C - лека мъгла

Андрей Ковачев: След Брекзит ще спре свободното движение на хора между Кралството и ЕС

Това коментира евродепутатът на онлайн брифинг пред журналисти
19 мЕвроком 593

След Брекзит ще спре свободното движение на хора. Гражданите на Обединеното кралство, както и гражданите на Европейския съюз няма вече да имат свободата да работят, учат, създават предприятия или да живеят на територията на Великобритания или обратно на територията на ЕС,  свободно. Да, те ще имат право, но след като изпълнят изискванията на съответната страна за граждани или фирми от трети страни. Това коментира евродепутатът Андрей Ковачев на онлайн брифинг пред журналисти. 

"Ще се прилагат гранични проверки, паспорт, както и за най-тривиалните неща като сертификати за домашни любимци няма да бъдат признавани. Ще спре свободното движение и предвижване на услуги. За доставчиците на услуги също ще спре свободното предвижване", допълни евродепутатът.

Българските храни и напитки във Великобритания ще поскъпнат заради изискването на сертификати. Конкурентно предимство обаче ще имат български стоки като електроника, електротехника, машинни, автомобилни части и акумулатори.

Причината е, че те се водят като стоки и материали с произход от ЕС, вложени в британско производство и ще бъдат считани за британски при износа им към ЕС и обратно. Добра възможност се открива пред българските транспортни фирми, тъй като се ограничават каботажните права на британските превозвачи в ЕС.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!