София 8 °C София 8°C - предимно облачно Велико Търново 11 °C Велико Търново 11°C - предимно облачно Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - разкъсана облачност Варна 13 °C Варна 13°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

Балканите и Черно море ще са домакини на най-голямото военно учение на САЩ и НАТО

В него ще участват 28 000 войници от 26 партньорски страни
59 сОбщество 537

Балканите и Черноморският регион ще бъдат домакин на най-голямото военно учение на САЩ и НАТО тази година. "Дифендър Юръп" 21 е с отбранителна цел и ще демонстрира твърдия ангажимент на Америка като стратегически партньор за сигурността на региона. В него ще участват 28 000 войници от 26 партньорски страни от НАТО и САЩ. Ще се разиграе на 30 полигона в 14 държави от Балтика до Балканите и от Северно до Черно море.

"Дифендър Юръп" е най-мащабното, широкообхватното и централно военно учение на съюзниците тази година.

Учението е от март до средата на юни. В рамките на няколко по-малки учения хиляди войници едновременно ще провеждат отбранителни операции по море, суша и въздух.

Освен че фокус е Черно море и Балканите новото в "Дифендър Юръп" тази година е използването на военна екипировка, прехвърлена от САЩ в Европа на ключови позиции в Норвегия, Германия и Италия; участието на американски бригади за подпомагане на силите за сигурност, специално създадени в помощ на съюзниците през 2018-а; употребата на военновъздушни и ракетни активи.

Целта на всичко това: да потвърди ангажимента на САЩ и НАТО към сигурността на Балканите и Черно море - ключови зони на геополитическо напрежение, особено през последните няколко години.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!