София -6 °C
Велико Търново -8 °C
Пловдив -2 °C
Варна -5 °C
Бургас -4 °C
Начало Новини Предавания На живо

Байдън: Протестиращите трябва да отстъпят място на демокрацията

Новоизбраният президент на САЩ нарече бунтовете във Вашингтон „метеж”
6 сПолитика 758 Боряна Райчева

Светът наблюдава "метеж в Америка" и настоящият президент на САЩ Доналд Тръмп трябва незабавно да се намеси в ситуацията около Конгреса на САЩ. Това съобщи в сряда новоизбраният президент на САЩ, демократът Джоузеф Байдън, в отговор на штурма на Капитолия от поддръжници на Тръмп.

"Това, което се случва в центъра на Вашингтон, не е протест, а метеж", каза Байдън. Демократът също така призова Тръмп незабавно да се появи по телевизията, „да изпълни обета си да защитава конституцията“ и да поиска прекратяване на безпрецедентните бунтове в националния парламент в американската история.

Протестиращите трябва „да отстъпят място на демокрацията", каза Байдън. "Достатъчно е!" –допълни той.

По-рано стотици привърженици на настоящия президент на САЩ Доналд Тръмп пробиха полицейския кордон и проникнаха в американския конгрес. По това време на Капитолийския хълм се проведе съвместно заседание на двете камари, което целеше да одобри резултатите от президентските избори, проведени на 3 ноември в страната. В резултат на това срещата беше прекъсната и всички законодатели и вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс бяха евакуирани от сградата.