София 28 °C София 28°C - ясно небе Велико Търново 29 °C Велико Търново 29°C - ясно небе Пловдив 33 °C Пловдив 33°C - ясно небе Варна 32 °C Варна 32°C - ясно небе Бургас 31 °C Бургас 31°C - ясно небе

Бенатова: Здравната каса не знаела за схемата за източване на пари в болница "Лозенец"

Журналистът разкри как лечебното заведение е източило 400 хил. лева
5 месецаОбщество 19 Ивана Иванова

Бившата правителствена болница "Лозенец" е източила 400 хил. лева от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) с отчитането на фалшиви хоспитализации, установи разследване на Миролюба Бенатова, излъчено в две части в предаването "Алтернативата" по ТV1.

Става въпрос за над 100 души, които първо са преминали на профилактични прегледи през болница "Лозенец" по линия на частен застраховател, с който техните работодатели имат сключен договор.

"Разследването ми стана обект на медиите чак след като от "Здравната каса" ми отговориха на запитване по Закона за достъп до обществената информация. Този документ даде легален повод на медии да цитират разследването", обясни Бенатова в ефира на "Честно казано с Люба Кулезич".

"Данните на тези хора са отчетени като пациенти влезли по спешност с една и съща дигноза - емболия и тромбоза на долните крайници. Много хора, които са записани са много млади. Факт е, че на този феномен "Здравната каса" не е обърнала внимание докато не подадох сигнал", коментира тя.

Говорех с близо 40 души. Те ми казваха, че получили предложение от работодателя, който получил предложение от застрахователя, а той от болницата и си правят изследвания в болницата. И те казаха, че не са лежали в болница, а са били на профилактичен преглед", каза още тя.

Повечето хора казаха, че не искат да си имат проблеми и не искат да се показват по телевизията. Едно-единствено младо момиче се съгласи и каза, че ще пусне жалба в здравната каса, каза още Бенатова.

От проверката се вадят 66 души, така че случаите да не са 100, а 38, посочи тя фактите за източване на Правителствена болница.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!