София 25 °C
Велико Търново 28 °C
Пловдив 27 °C
Варна 22 °C
Бургас 23 °C
Начало Новини Предавания На живо

Българският президент се срещна с албанския си колега

Поводът- 75 години от освобождаването на евреите от “Освиенцим”
пропускане

Българският президент се срещна с албанския си колега

Поводът- 75 години от освобождаването на евреите от “Освиенцим”

4 месецаПолитика 35 Златина Петкова


Българският президент Румен радев се срещна с албанския си колега Илир Мета, по време на посещението на двамата в Йерусалим. Поводът за срещата е присъствието им на отбелязването на 75-ата годишнина от освобождаването на Освиенцим и Деня за възпоменание на Холокоста. Във възпоменателното събитие взеха  участие общо над 40 държавни и правителствени ръководители от цял свят.

Румен Радев благодари на Илир Мета за предприетите от Албания конституционни промени, с които страната официално призна българското малцинство. Обсъдена по време на срещата им беше и предстоящата визита на Радев в Албания.

Двамата държавни мъже откроиха и значението на регионалната транспортна, енергийна и дигитална свързаност като необходим фактор за икономически растеж в Югоизточна Европа. “България и Албания отдават голямо значение на изграждането на Транспортен коридор №8, който да улесни икономическия и туристически обмен.”, коментираха двамата президенти.

По време на срещата бяха разгледани и теми свързани с регионалното партньорство в Югоизточна Европа, сътрудничеството в областта на сигурността и отбраната и други. 

 Радев изрази съпричастността на българския народ към пострадалите от тежкото земетресение в Албания.