София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Боил Банов: Съвременните будители ни водят напред

Това заяви той на награждаване на известни културни дейци

Боил Банов: Съвременните будители ни водят напред

Това заяви той на награждаване на известни културни дейци

7 месецаКултура 6 Боряна Райчева


Министърът на културата Боил Банов връчи по повод Деня на народните будители награди и почетни знаци на 41 културни дейци и хора на изкуството. Те бяха отличени за изключителния им принос към развитието и популяризирането на българската култура.

Министър Банов изтъкна, че част от отличените са от области на културата, в които няма чак толкова популярност - библиотекари, преводачи, архивисти - но са изключително важни за духа на нацията.

Попитан дали е в течение със здравословното състояние на Стефан Данаилов, Банов отговори, че непрекъснато го следи и лекарите правят всичко по силите си да го стабилизират.

Бяха отличени също дейци на науката и културата от страната. Те благодариха за това, че тяхната дейност е забелязана. По време на церемонията отличените преводачи, читалищни дейци, архивисти и библиотекари благодариха и за високата оценка за тяхната дейност. Те посветиха наградите си на младите, които идват след тях и заявиха готовност да предават българските традиции на поколенията.

Председателят на Съюза на народните читалища Николай Дойнов благодари специално на министъра на културата за осигурените тази година 2 милиона лева за книги за българските читалища.