София 20 °C София 20°C - предимно ясно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - кратковременен пороен дъжд Пловдив 22 °C Пловдив 22°C - облачно Варна 21 °C Варна 21°C - кратковременен пороен дъжд Бургас 23 °C Бургас 23°C - облачно

Болницата в Шанхай предупреждава за „трагична битка“ с разпространението на COVID

Инфекциите в Китай вероятно ще бъдат повече от милион на ден със смъртни случаи над 5000 на ден

1 годинаЗдраве 5 Александър Евстатиев

Болница в Шанхай каза на персонала си да се подготви за „трагична битка“ с COVID-19, тъй като очаква половината от 25-милионното население на града да се зарази до края на следващата седмица, докато вирусът преминава през Китай до голяма степен безконтролно.

След широко разпространени протести срещу строгите мерки за смекчаване, Китай този месец започна да демонтира режима си „нулев COVID“, който нанесе големи финансови и психологически щети на неговите 1,4 милиарда души.
Официалният брой на смъртните случаи в Китай от началото на пандемията преди три години възлиза на 5241 - малка част от това, с което са се сблъскали повечето други страни - но сега изглежда длъжен да нарасне рязко.

Китай не съобщава за нови смъртни случаи от COVID за втори пореден ден в сряда, въпреки че служителите на погребалните бюра казват, че търсенето на техните услуги се е увеличило рязко през последната седмица.

Властите, които стесниха критериите за смъртни случаи от COVID, предизвиквайки критики от много експерти по болестите, потвърдиха 389 306 случая със симптоми.

Някои експерти казват, че официалните данни за случаите са се превърнали в ненадеждно ръководство, тъй като се правят по-малко тестове след облекчаването на ограниченията.

Инфекциите в Китай вероятно ще бъдат повече от милион на ден със смъртни случаи над 5000 на ден, „ярък контраст“ от официалните данни, каза тази седмица британската компания за здравни данни Airfinity.

Airfinity заяви, че е проучил данни от регионалните провинции на Китай, отбелязвайки, че случаите нарастват по-бързо в столицата Пекин и южната провинция Гуандун.