София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Борел: Необходимо е Косово и Сърбия да постигнат напредък в диалога помежду си

По думите му стабилността и просперитетът на Западните Балкани е от жизненоважно значение за ЕС

2 месецаПолитика 35 Лазар Лазаров

Върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел информира участниците в срещата на министрите на НАТО за диалога между Сърбия и Косово, като отбеляза, че е необходимо двете страни да постигнат напредък.

Това беше "важен обмен на мнения със съюзниците от НАТО относно положението в Западните Балкани. Информирах министрите за последното развитие на диалога с посредничеството на ЕС. Необходим е напредък и от двете страни. Посочих също, че за Босна и Херцеговина е важно да използва импулса, за да постигне решителен напредък по пътя към ЕС", написа Борел в мрежата X.

Преди началото на министерската среща на НАТО в Брюксел, в чийто дневен ред са включени Западните Балкани, Борел заяви, че мисията на ЕС в Косово EULEX ще продължи да си сътрудничи с КФОР в осигуряването на стабилност и сигурност в северната част на Косово, съобщи Европейската служба за външна политика (ЕСВД). .

Той заяви, че стабилността и просперитетът на страните от Западните Балкани и тяхното приспособяване към външната политика на Съюза са от жизненоважно значение за ЕС.

Снимка: БГНЕС