Начало Новини Предавания На живо

Брюкселското летище частично възстановява работата си

Около 800 пътници ще бъдат приемани на час

Брюкселското летище частично възстановява работата си

Около 800 пътници ще бъдат приемани на час

4 годиниОбщество 8 Боряна Райчева


Летище "Завентем" в Брюксел ще възстанови от утре частично дейността си, съобщи ръководството на аерогарата, предаде БТА.

Първоначално на час ще бъдат приемани по около 800 пътници, вместо 5000. Според информация в местните медии, за да се възстанови работата напълно, ще бъдат необходими поне девет месеца, а може би дори цяла година.

Заради разрушаването на терминала за заминаващи пътници при атентата на 22 март, регистрацията на пътуващите и багажите им засега ще се извършва във временни пристройки. Вероятно пътниците ще се налага да се явяват на летището между четири и шест часа преди полет. Първите полети след спряната за 12 дни дейност ще бъдат на белгийския национален превозвач "Брасълс еърлайнс".

Предвижда се въвеждането на проверка на автомобилите, които са се насочили към летището, както и проверка на билетите, документите за самоличност и багажите на пътниците, преди да бъдат допускани до временния терминал. Засега ще бъде възможно пътниците да достигат до аерогарата само с такси или личен автомобил. Няма да могат да ползват влак или автобус. Утре ще бъдат осъществени само три полета - до Италия, Испания и Португалия.

До настъпването на летния сезон ще бъдат положени усилия за възстановяването на 50 на сто от обичайното разписание. Специалистите се въздържат от оценка на загубите за летището, авиокомпаниите и търговците. Директорът на летището Арно Фейнст коментира, че това са най-мрачните дни за белгийското въздухоплаване.