София 14 °C
Велико Търново 15 °C
Пловдив 18 °C
Варна 12 °C
Бургас 14 °C
Начало Новини Предавания На живо

БЪЛГАРИЯ, РУМЪНИЯ И ГРЪЦИЯ ЩЕ ИЗГРАЖДАТ ВЕРТИКАЛЕН ГАЗОВ КОРИДОР

СПОРАЗУМЕНИЕТО ИДВА СЕДМИЦА, СЛЕД СПРЕНИЯ „ЮЖЕН ПОТОК“
пропускане

БЪЛГАРИЯ, РУМЪНИЯ И ГРЪЦИЯ ЩЕ ИЗГРАЖДАТ ВЕРТИКАЛЕН ГАЗОВ КОРИДОР

СПОРАЗУМЕНИЕТО ИДВА СЕДМИЦА, СЛЕД СПРЕНИЯ „ЮЖЕН ПОТОК“

5 годиниИкономика 3008 Боряна РайчеваБългария, Румъния и Гърция решиха да изграждат Вертикален газов коридор, който да бъде алтернатива на спрения от Русия преди седмица проект за строежа на газопровода "Южен поток". По него газът ще се доставя от Гърция към България и Румъния, а след това е възможно и за други държави в Централна и Източна Европа.
„Вертикалният газов коридор”, който ще свързва Гърция, България и Румъния, и ще бъде с обем 3-5 млрд. куб. метра газ – ще бъде запълван от различни източници, съобщава Министерството на околната среда, енергетиката и промените в климата на Гърция.
Идеята е не толкова да се строи нова тръба, колкото да се свържат газовите системи на трите балкански държави с така наречения Южен газов коридор, по който от 2019 г. се очаква да потече азерски газ от каспийското находище "Шах Дениз ІІ".
Съвместното изявление дойде след среща в Брюксел на енергийните министри на България, Унгария, Словения, Австрия, Хърватия, Италия, Гърция и Румъния със заместник-председателя на ЕК и еврокомисар по въпросите на енергетиката Марош Шефчович по повод проекта "Южен поток"