София 30 °C
Велико Търново 31 °C
Пловдив 33 °C
Варна 26 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

Българин е сред най-добрите автодизайнери в света

Александър Алексиев е автор на някои от най-известните суперавтомобили

Българин е сред най-добрите автодизайнери в света

Александър Алексиев е автор на някои от най-известните суперавтомобили

1 годинаЛюбопитно 18 Боряна Райчева


Александър Алексиев е създател на едни от най-известните автомобилни модели в света. 33-годишният българин се прочува със своите уникални суперавтомобили.

 

Страстта на Александър към автомобилите се заражда още от ранна детска възраст. Едва няколко годишен, той помага за ремонта на семейната кола, което запалва неговия интерес. Въпреки увлечението си, българинът споделя, че никога не си е представял, че може да се занимава с нещо подобно: Никога не ми беше в главата, че автомобилен дизайнер е някаква си там професия. Като малък винаги съм харесвал да рисувам”.

 

Когато е на 10 години, семейството на Александър се премества да живее в Съединените щати, където няколко години по-късно е приет в едно от най-престижните училища по дизайн. По време на едно ревю му се отдава възможността да се запознае с Франк Стефънсън - тогавашният директор на „Макларън“. Хайде, вземете го Александър при вас, той е отличен студент”. С тези думи е представен младият дизайнер от директора на училището, в което учи. „Той ме пита за портфолио, винаги носех в себе си флашка в портфолио”, обяснява Алексавдър. Наемат го няколко дни по-късно.

 

Първият ми модел в компанията беше 720С. Оттам досега със 180 мили в час – няма спиране “.

 

Назначен е в отдел „Специални операции“, където се произвеждат уникалните дизайнерски автомобили по поръчка на клиентите. Един от тези специални модели е и „Спийдтейл“ - най-бързият модел на „Макларън“ досега, оценен на два милиона паунда. Вътрешният дизайн на колата е проектиран от Алексъндър.

 

Всяка година автомобилният дизайнер прекарва няколко дни на родна земя, където забелязва бъдещи български надежди в автомобилния бизнес: „Вече съм се запознал с много добри момчета и момичета, които учат за дизайнери. Това е винаги нещо, което казвам на дали ще е студенти, дали ще е хора в различни сфери: трябва да се бориш, трябва да искаш, да опитваш. Никога не взимай не за отговор, ако нещо го искаш много ще има успех”.