София 14 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 14 °C
Варна 17 °C
Бургас 16 °C
Начало Новини Предавания На живо

Д-р Първанова за връщането на брифингите: Ще слушаме как не стигат чувалите (ВИДЕО)

"Това е инструмент за паника и всяване на страх"
пропускане

Д-р Първанова за връщането на брифингите: Ще слушаме как не стигат чувалите (ВИДЕО)

"Това е инструмент за паника и всяване на страх"

14 мЗдраве 4263 Мирослав Митков


Връщаме се към онзи момент, когато имаше дълги монолози, журналистите бяха убеждавани колко е страшен вирусът и как хората са недисциплинирани. Това каза специално за телевизия Евроком д-р Антония Първанова.

"Ще слушаме как не стигат чувалите и не могат да бъдат предоставени. Това е инструмент за паника и всяване на страх", коментира тя.

По думите и липсва анализ на остановката с развитието на коронавирусната инфекция, направен от Националния оперативен щаб.

"Това е тяхно задължение и то не е задължение само заради статута. Това е задължение, което им вменява законът, за да могат да въведат извънредно положение, както и извънредна епидемична обстановка", смята Първанова.

"Днешният ден бива обявяван като рязко покачване на броя на позитивните PCR тестове, само че това "рязко" е в рамките на параметрите от последните 6 месеца - движи се между 3 и 7/8%", каза тя пред Евроком.

Според нея големият проблем ще бъде, когато се сблъскаме със сезония грип.

"Всички ще бъдат написани, че са болни от коронавирус. Ще правим PCR тестове, те ще излизат положителни. Голямата грешка е, че PCR тестът бива обявяван за този с най-голяма тежест, за да покаже дали един човек е заразен, или не", допълни тя.

По думите и става ясно, че тя е и със скептично мнение за предприетите мерки в училищата.

Д-р Първанова подкрепя протестите и е на мнение, че има нужда от промяна.

"Те протестират заради това, че основни фундаментали ценности в обществото са разрушени. Доверието в институциите е разрушено. Доверието в личностите, които управляват тези институции е разрушено", коментира специалистът.