София 5 °C София 5°C - облачно Велико Търново 3 °C Велико Търново 3°C - облачно Пловдив 7 °C Пловдив 7°C - облачно Варна 5 °C Варна 5°C - облачно Бургас 7 °C Бургас 7°C - предимно облачно

Даниел Вълчев: На България така ѝ се е случило винаги да сме изостанали и все да наваксваме

"Не е важно дали децата могат да смятат синус и косинус, по-важното е да мислят независимо"

16 сОбщество 279 Калоян Ненчев

"България така ѝ се е случило, а и политиците така преразказват случилото се, че винаги сме изостанали и все нещо трябва да наваксаме. Ние сме се освободили по-късно от другите балкански народи, в края на XIX век настигаме, наваксваме. След това индустриализираме, СССР беше по-напред в развитието на социализма, после сме изостанали в демокрацията и така. Тоест у нас се създава впечатление, че все изоставаме. Според мен това не е вярно. Докато не бъде преодоляна кой знае какви успехи като народ няма да имаме", заяви в ефир проф. Даниел Вълчев.

"Фактът си е факт, може да стане по-лесен начин. Не е важно дали децата чак толкова могат да работят със синус и косинус, да ме извинят математиците. По-важното е да мислят независимо. Информацията трябва да се преценява като вярно - невярно, относимо - неотносимо. Има много начини като се почне от образователната система и се стигне до социално-политическите процеси в страната", допълни той.

"Не мисля, че някакви велики неща са ставали в миналото, а днес нищо не става. Това е грешна представа за света. Независимостта е голям политически акт. Той е имал голяма подготовка. Силно се подценява ролята на Фердинанд в българската история. По-важното е, че политиката е поле, в което най-важното е да даваш знаци и да разчиташ знаците на другите. Политическите елити не могат да се разбират в последните десетина години, а това не е хубаво", посочи Вълчев.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!