София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Денков: Шенген не е ограда, Шенген е доверие

“Това е най-големият успех след приемането ни в Европейския съюз”

11 дниПолитика 19 Кристияна Стефанова

"Шенген е най-големият успех след приемането ни в Европейския съюз, защото успяхме да се обединим и да върнем доверието на ЕС. Шенген е доверие, че България е тръгнала уверено по европейския път. Шенген не е ограда", заяви премиерът в оставка Николай Денков.

По думите му ролята на правителството е ключова, защото без промените в законите и Конституцията това е нямало да се случи.

"Има конкретни планове така че България да бъде приета и в сухопътния Шенген от 1 януари 2025 година. Можем да влезем, ако сме обединени, иначе можем да пропуснем историческия прозорец, който може да не се отвори скоро", каза още Денков.

"Всички сме свидетели на момент, който е уникален и исторически. Този ден е единствен, защото ни казва, че България днес не е само наблюдател, а със своя опит ще оформя Шенгенското пространство", заяви вицепремиерът и външен министър в оставка Мария Габриел.