София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 16 °C Велико Търново 16°C - ясно небе Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - ясно небе Варна 16 °C Варна 16°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

Депутатите приеха изцяло машинно гласуване, изборите остават пропорционални

Приключиха дебатите на първо четене
15 мПолитика 2136

След няколко часа дебати единодушно на първо четене парламентът прие промени в изборните правила, внесени от партията на Слави Трифонов "Има такъв народ", сред които - гласуване само с машини, видеонаблюдение при отчитането на резултатите, гласуване по пощата в чужбина, отпадане на ограничението за секции извън ЕС, район "Извън страната". Едно от уточненията е, че това ще стане едва след провеждането на преброяването на населението.

Ще говоря простичко, за да ме разберете средната част на залата (ГЕРБ), за да ме разберете. Да, ние инициирахме мажоритарния вот през 2016г. Това коментира депутатът на "Има такъв народ" Тошко Йорданов в парламентарната зала.

"Онова нещо, което беше Вас президент, спря желанията ни от референдума", допълни Йорданов.

"Или ще има предсрочни избори, или този парламент ще има дълъг живот, но пак донякъде. Вероятността за предсрочни избори е огромна. Ако се отиде на тях по Вашия ненормален предизборен кодекс ще има фалшификации, натиск и страх. Не сме преминали през честни избори, ако се отиде на предсрочни избори, искаме те да бъдат ", каза още Йорданов.

Предложените промени на ГЕРБ за мажоритарни парламентарни избори в два тура бе отхвърлено.

На второ четене обаче се очаква да бъде прието със сигурност само видеонаблюдението при отчитането на резултатите от изборите и гласуването единствено с машини, за което се обявяват не само новите партии в парламента, но и БСП и ДПС. Сега групата на ГЕРБ-СДС подкрепи всички законопроекти и ако действа така и на второ четене, ще има и мнозинство за гласуване по пощата в чужбина.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!