София -2 °C
Велико Търново -2 °C
Пловдив 2 °C
Варна 4 °C
Бургас 5 °C
Начало Новини Предавания На живо

Дончев: Нека ни критикуват, Министерски съвет е на разположение за дискусии (ВИДЕО)

Представиха проект на Националния план за възстановяване и устойчивост на България
34 сЕвроком 661

Вицепремиерът Томислав Дончев представя проект на Националния план за възстановяване и устойчивост на България. Събитието има за цел да постави началото на поредица от публични дискусии относно посоката за развитие на страната ни.

"Моля четете, критикувайте, предлагайте редакция на текста, предложете нови идеи. Искаме следващият състав на Министерски съвет да е на Ваше разположение, да участва в дискусии, да слуша критики, да слуша предложения. Някои твърдят, че във времена на криза се вади най-лошото от обществото, някои твърдят обратното. На мен ми се иска да вярвам във второто, че тъкмо времената 

„Европейските лидери имаха мъдростта и смелостта да предвидят финансиране за борба с последиците от пандемията COVID-19, икономическата и социална криза свързана с нея”, коментира вицепремиерът.

„Бюджетът на ЕС , многогодишната финансова рамка за 2021-2027 е над 1 трилион евро”, обясни Томислав Дончев. И допълни, че 750 милиарда евро е пакетът „Европа от следващо поколение”.

„Предизвикателствата пред България са добре известни – реформи в публичните сфери, социалната сфера, образованието. Има огромна нужда от инвестиции в частния сектор, за да произвежда продукция с по-малко разходи. От ключово значение е България не просто да произвежда повече, а производството да е с по-висока добавена стойност”, коментира вицепремиерът.

Сега България е изправена пред новите предизвикателства от коронакризата.

„Необходима ни е комбинация от инструменти - инвестиции от националния бюджет, от кохезионната политика, оперативните програми,  програмата за развитие на селските райони и инвестиции от плана за възстановяване и развитие”, обясни вицепремиерът.