София 14 °C София 14°C - предимно облачно Велико Търново 15 °C Велико Търново 15°C - облачно Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - лека мъгла Варна 15 °C Варна 15°C - ясно небе Бургас 12 °C Бургас 12°C - разкъсана облачност

Дончо Барбалов: Предложихме да се признава начало на ваксинационния процес

Според него училищата са технически подготвени за дистанционно обучение
17 сЗдраве 456 Николай Парашкевов

"Зеленият сертификат е една добра идея, въведена е в над 40 държави в света, но някак си много припряно тръгнахме в тази посока. Едно по-добро планиране, една по-добра комуникационна кампания в тази област щеше много да помогне", това заяви пред БНТ зам.-кметът на София Дончо Барбалов.

"Мисля, че не беше добре комуникирано и оттам се получава едно напрежение, което всички ние ще изпитаме в следващите дни, от гледна точка на това, че достъпът до работно място на някои категории работещи ще бъде затруднен, защото нямат сертификат", допълни той.

Той уточни, че са предложили на общинския щаб временно да се признава начало на ваксинационен процес, защото на практика ако от днес човек трябва да има зелен сертификат, за да отиде на работа, на него му трябват около 35 дни, за да се сдобие с ценния лист.

Барбалов допълни, че дори когато започне да пада заболеваемостта нито броят хоспитализирани, нито броят починали ще падне веднага, а има едно отместване във времето - първо пада заболеваемостта и след около 10 дни до 2 седмици започва да пада броят на хората настанени в лечебни заведения.

Според него училищата са технически подготвени за дистанционно обучение, защото това не се случва за първи път, но не разбира какво е наложило за 24 часа да се затворят всички училища в столицата.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!