София 8 °C
Велико Търново 13 °C
Пловдив 9 °C
Варна 9 °C
Бургас 8 °C
Начало Новини Предавания На живо

Две ракети ударили украинския Boeing-737 над Техеран

Това се твърди в публикация на The New York Times

09:29 ч. 15.01.2020 г.Инциденти 78

Две ракети, а не една, са ударили украинския пътнически самолет над Техеран, твърди в публикация The New York Times и илюстрира видеозапис. Клипчето показва как две огнени кълба удрят самолета Boeing-737 на украинските авиолинии, който бе свален над Техеран.

The New York Times подчертава, че експертиза е успяла да потвърди истинността на публикувания видеоклип.

Кадрите са заснети с помощта на камера за видеонаблюдение, инсталирана на покрива на една от къщите на няколко мили до иранската военна база, от която са изстреляни ракетите. Припомняме, че Амир Али Хаджизаде, командир на въздушното пространство на Ислямския революционен гвардейски корпус, потвърди, че ракетите са изстреляни от база близо до летището.

Видеото показва как две ракети, с разлика от 23 секунди, се извисяват в небето, като редуват удари в самолета, което е придружено от ярки проблясъци.

След известно време в небето се вижда светещ движещ се предмет, който според вестника е горящият самолет.

Техеран твърди, че самолетът е свален заради грешка на военните, които са го помислили за крилата ракета.

Припомняме, всички 167 пасажери и деветимата членове на екипажа загинаха. Самолетът излетял от иранската столица в 06:10 ч. местно време и минути по-късно е изчезнал от радарите. Сред загиналите има 82-ма ирански граждани, 63-ма канадци, 11 украинци (включително деветимата членове на екипажа), 10 шведи, четирима граждани на Афганистан, трима германци и трима британци.