София 1 °C София 1°C - лека мъгла Велико Търново -1 °C Велико Търново -1°C - мъгла Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - ясно небе Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - разкъсана облачност

Евродепутати питат София няма ли да спре да продава гражданство

От Ахладова и Захариева се очаква и да представят подробности за правителствената програма
8 мЕвроком 1045

Обмисля ли България да премахне практиката да дава гражданство срещу инвестиции на жители на държави, извън ЕС. Това е само един от въпросите към българските власти, който е изпратен от евродепутатите от подгрупата в ЕП за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права, предава EURACTIV.

“От отговорите ви (по време на изслушването, бел. ред.) можем да заключим, че България няма намерение да премахне възможността за предоставена на гражданство срещу инвестиции. Механизмите за контрол ще бъдат подобрени, но възможността ще остане. Като се имат предвид медийните разкрития за тази схема в Кипър, обмисляли ли сте прекратяване на практиката на златните визи?”, пита подгрупата във връзка със златните паспорти.

От министрите Ахладова и Захариева се очаква и да представят подробности за правителствената програма, приета в отговор на доклада на Европейската комисия за върховенството на закона. Както и да отговорят как ще подобрят плурализма на медиите и сигурността на журналистите. “Има ли медии, които се финансират пряко или косвено от държавата или от еврофондове. Бихте ли ни предоставили списъка на медиите, които получават средства от ЕС?”, питат евродепутатите.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!