София 10 °C София 10°C - предимно облачно Велико Търново 11 °C Велико Търново 11°C - разкъсана облачност Пловдив 12 °C Пловдив 12°C - разкъсана облачност Варна 12 °C Варна 12°C - предимно ясно Бургас 11 °C Бургас 11°C - разкъсана облачност

Европейската агенция по лекарства проучва руската ваксина Sputnik V

Агенцията ще оцени данните, когато те станат достъпни
1 мЕвроком 264

Европейската агенция по лекарства проучва руската ваксина Sputnik V. Това се посочва в съобщение на Агенцията.

Решението се основава на резултати от лабораторни изследвания и клинични проучвания при възрастни. Тези проучвания показват, че Sputnik V задейства производството на антитела и имунни клетки, които са насочени към коронавируса на SARS-CoV-2 и могат да помогнат за защита срещу COVID-19.

Агенцията ще оцени данните, когато те станат достъпни, за да реши дали ползите надвишават рисковете. Текущият преглед ще продължи, докато са налице достатъчно доказателства за официално заявление за разрешение за употреба.

Sputnik V се състои от два различни вируса, принадлежащи към семейството на аденовирусите, Ad26 и Ad5. Тези аденовируси са модифицирани, за да съдържат гена за получаване на протеина на SARS-CoV-2; те не могат да се размножават в тялото и не причиняват болести.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!