София 4 °C София 4°C - ясно небе Велико Търново 3 °C Велико Търново 3°C - облачно Пловдив 4 °C Пловдив 4°C - мараня Варна 6 °C Варна 6°C - ясно небе Бургас 7 °C Бургас 7°C - предимно облачно

Европейската комисия обмисля забрана за производство на розово масло?

Готви се промяна в регламента за производство на етерични масла

21 сОбщество 553 Николай Парашкевов

Има опасност Европейската комисия да забрани емблематичното за България розово масло.

То може да бъде обявено за химическа субстанция. За този казус алармира кметът на община Казанлък - Галина Стоянова. 

"Засега този въпрос се оказва неизвестен за правителството и парламента, а е от изключителна важност. Научих за подготовката в промяната на регламента от кмета на побратимения ни френски град Грас. Той ме сезира, че промяната касае етеричните масла и всички земеделски продукти, от които се извличат етерични места - да бъдат контролирани по реда на химичните продукти, наред с петрола и всички вредни продукти", обясни кметът на Казанлък.

По думите на Стоянова това е изключително голям проблем не само за Долината на розите, но и за цяла България.

А икономическият ефект от забраняването на етеричните масла в здравеопазването, хранителната и парфюмерийната индустрия също е част от опасненията.

"Това застрашава не само поминъка, но и културата на цяла Европа. 2900 са производителите на розово масло в България. Трябва да се намеси държавата с всичките ѝ лостове на влияние, така че да докаже пред ЕК какви са предимствата на розовото масло за човешкия организъм и да докаже, че това е традиционен поминък, който не трябва да бъде заличаван. Трябва да искаме от ЕК регламент за защита на етеричните масла", настоя кметът на Казанлък.

За да защити българския интерес, с казуса се зае евродепутатът Андрей Новаков.

Той заяви, че все още никой не е тръгнал да забранява розовото масло, но ЕК планира да промени начина, по който регулира неговото производство.