София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Fiat Chrysler се слива с Renault – капитализират $37 млрд.

Обединението ще ги прави трети в света след Volkswagen и Toyota

Fiat Chrysler се слива с Renault – капитализират $37 млрд.

Обединението ще ги прави трети в света след Volkswagen и Toyota

12 месецаТехнологии 5 Боряна Райчева


Компанията Fiat Chrysler Automobiles NV (FCA) предложи сливане на френския си конкурент Groupe Renault. За това става ясно от прессъобщението на италианско-американския гигант от понеделни, 27 май.

Сделката може да доведе до създаването на третия най-голям автомобилен производител в света след Volkswagen и Toyotа. Концернът би имал пазарана капитализация от $37 млрд. Планира се и отправяне на покана към японските Nissan и Mitsubishi, информира агенция Bloomberg.

Идеята е собствеността да бъде равномерно разпределена между акционерите на FCA и Groupe Renault. Плаираните продажби са за 8,7 млн. автомобила годишно или €5 млрд. печалба.

"Широкото и допълващо се портфолио на съвместната марка ще осигури пълно покритие на пазара, от луксозните до мейнстрийм автомобилите“, се казва в изявлението на FCA.

Предполага се двете компании да обявят споразумението си за сътрудничество в области, които включват технология за електрически превозни средства, производствени платформи и свързаност.

Председателят на Renault Жан-Доминик Сенард се срещна с френския финансов министър Бруно Льо Мер в петък. Tой представи плана за сливане на двете компании. Френската държава, която притежава 15% от Renalut не e против сливането, твърдят изтояници на The Wall Street Journal.

Според агенция Reuters натискът за консолидация сред aвтопроизводителите нараства с оглед електрификацията, затягането на лимитите за вредни емисии и скъпите нови технологии, разработени за традиционните моторнопревозни средства.