София 4 °C
Велико Търново 3 °C
Пловдив 10 °C
Варна 10 °C
Бургас 13 °C
Начало Новини Предавания На живо

Френското МВнР: Париж не признава "Република Нагорни Карабах"

Френският посланик получи протестна нота от азербайджанското МВнР
2 мПолитика 245 Боряна Райчева

Франция не признава т. нар. „Република Нагорни Карабах“. Това заяви прессекретарят на Министерството на външните работи на Франция Агнес фон дер Мюл, коментирайки резолюцията на френския Сенат.

Дипломатът отбеляза, че отговорността на Франция като съпредседател на Минската група на ОССЕ е да работи по уреждането на конфликта в Нагорни Карабах.

Според нея днес приоритетният въпрос е, че разселените лица в Нагорни Карабах да могат да се върнат по домовете си.

Говорител на външното министерство заяви, че страната й ще продължи да работи за стабилизиране на ситуацията в Южен Кавказ.

Прессекретарят добави, че Франция възнамерява, в рамките на Минската група на ОССЕ, да допринесе за процеса на преговори, който ще бъде осъществен след сключването на споразумение за прекратяване на огъня между Азербайджан и Армения, "изтеглянето на чуждестранни бойци" от региона и запазването на неговото културно и историческо наследство.

На 26 ноември френският посланик в Азербайджан Захари Грос беше призован в Министерството на външните работи.

По време на срещата посланикът получи протестна нота от азербайджанското външно министерство във връзка с приемането на резолюция „За необходимостта от признаване на „Република Нагорни Карабах “ от страна на френския сенат.