София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 16 °C Велико Търново 16°C - ясно небе Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - ясно небе Варна 16 °C Варна 16°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

Георгиев, БОЕЦ: Борисов и сие не се отказват да са депутати, а кандидат-депутати (ВИДЕО)

Активистът с коментар в ефира на "Честно казано с Люба Кулезич"

Бойко Борисов и всички други, които се отказват от мястото си в парламента не се отказват от това да се депутати, а кандидат-депутати. Това разкри лидерът на ГД БОЕЦ Георги Георгиев в ефира на "Честно казано с Люба Кулезич".

Върховният административен съд (ВАС) отказа да разгледа жалбата на гражданското движение БОЕЦ, която имаше за цел да попречи на Бойко Борисов да се откаже от депутатския си мандат.

Сдружението атакува решението на Централната избирателна комисия (ЦИК), с което Борисов беше изваден от кандидатските листи на своята партия след провеждането на изборите. После БОЕЦ подаде друга жалба срещу отписването на други 14 избрани за депутатите от листите на ГЕРБ, ДПС и "Има такъв народ".

ВАС отказва да разглежда жалбата с аргумент, че БОЕЦ не може да обоснове правен интерес. Право да обжалват решенията на ЦИК имат само участниците в изборите, а БОЕЦ не участва.

"Направихме го и през 2019г. когато Делян Пеевски се отказа да бъде евродепутат. Тогава бяхме на ръба решението да бъде прието. Но от съда отново решиха, че нямаме правен интерес", коментира Георгиев.

Адв. Камен Добрев коментира, че всъщност имат правен интерес, защото те са били наблюдатели в тези избори, но отново ВАС казва, че нямат. "Всеки има правен интерес, защото това е злоупотреба с доверие. А ние отидохме и обжалвахме с нашия член и кандидат в два избирателни района Ирина Мутафчиева, коят вече има пряк интерес да обжалва и този път съставът каза, че и тя няма правен интерес да обжалва, защото не е избрана".

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!