София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

Главчев и Радев с финална среща преди издаването на указ за външен министър

Преди седмица премиерът поиска смяната на Стефан Димитров

16 дниПолитика 24 Васил Василев

Президентът Румен Радев и премиерът Димитър Главчев ще проведат нова, финална среща, за да решат за рокадите в служебното правителство и кой ще заеме поста на министър на външните работи.

Преди седмица премиерът Димитър Главчев поиска смяната на Стефан Димитров. Първо за поста предложи зам.-председателя на ГЕРБ Даниел Митов, който се отказа след редица критики и обвинения в политическо влияние. Министър-председателя обяви, че няма план Б и излезе с решение сам да поеме и този пост. Президентът Румен Радев обаче му даде време до днес да помисли и да се посъветва с експерти.

Очакванията са след разговора държавният глава да издаде два указа – за смяната на министъра на външните работи и за смяна на министъра на земеделието, каквото предложение също имаше от премиера. Всичко това на фона на последната работна седмица на 49-ото Народно събрание. Депутатите имат още три работни дни преди да излязат първо във Великденска, а след това и в предизборна ваканция.