София 30 °C
Велико Търново 31 °C
Пловдив 33 °C
Варна 26 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

Годишнина от Илинденско-Преображенското въстание

Полагат цветя пред паметника на Гоце Делчев в Благоевград

Годишнина от Илинденско-Преображенското въстание

Полагат цветя пред паметника на Гоце Делчев в Благоевград

10 месецаОбщество 14 Боряна Райчева


Отбелязваме 116 години от избухването на Илинденско-Преображенското въстание. Въстанието, избухнало през 1903 г. в Македония и Одринско, е връхна точка в национално-освободителната борба на македонските и тракийски българи. Негов организатор  е Вътрешната Македоно-Одринска революционна организация (ВМОРО).
 
Въстанието обхваща едновременно всички райони на Битолския революционен окръг. Като резултат от избухването му  са освободени  планинските райони на Битолска, Леринска, Костурска, Охридска и Кичевската околия.
 
Според данните на мемоара на вътрешната организация от 1904 г. в Битолския и Одринския революционен окръг са станали 239 сражения, в които вземат участие  над 26 000 въстаници срещу 350-хилядна войска.
 
В сраженията загиват 994 въстаници, опожарени са 201 села, убити са 4600 души от мирното население, а други 25 000 души, жители от Македония и Одринско, избягват в България.
 
В Благоевград днес на площад „Македония” ще се проведе ритуал по полагане на цветя и венци пред паметника на Гоце Делчев.