София 34 °C
Велико Търново 35 °C
Пловдив 37 °C
Варна 30 °C
Бургас 30 °C
Начало Новини Предавания На живо

Индия ще проведе първите военни учения в космоса

"Индия е космическа суперсила"

Индия ще проведе първите военни учения в космоса

"Индия е космическа суперсила"

10 месецаТехнологии 35 Боряна Райчева


До края на тази седмица индийските въоръжени сили планират да проведат първите военни космически учения в историята на страната, наречена IndSpaceEx. Това съобщи в сряда вестник Times of India, цитирайки източник в индийското правителство.

"Индийският премиер Нарендра Моди заяви, че тестовете на анти-сателитните оръжия, проведени през март 2019 г., ще увеличат отбранителните способности на страната ни. В съответствие с това IndSpaceEx ще демонстрира възможните отговори на ескалацията на конфликта в космоса", заяви източникът.

Според него, във връзка с нарастващата офанзивна способност на КНР, Индия "е длъжна да създаде условия за защита на своите интереси в космоса."

На 27 март Моди докладва за успешното тестване на анти-сателитна система А-SAT, по време на която устройството е свалено на ниска земна орбита. Според премиера, благодарение на това Индия е станала космическа суперсила. Както се посочва в индийското външно министерство, Индия няма намерение да влиза в надпревара във въоръжаването в космоса и тестът не е насочен срещу конкретна държава.