София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 10 °C Велико Търново 10°C - разкъсана облачност Пловдив 13 °C Пловдив 13°C - ясно небе Варна 10 °C Варна 10°C - ясно небе Бургас 11 °C Бургас 11°C - разкъсана облачност

Инициативният комитет за референдум за Трети март внесе заявление в Народното събрание

Комитетът ще е в състав от 146 души, колкото са годините от Шипченската епопея

34 сОбщество 249 Иванина Игнатова

Инициативният комитет за провеждане на референдум за националния празник внесе заявление в Народното събрание. Въпросът, който ще бъде зададен към българските граждани, е: „Съгласни ли сте Трети март да продължи да е националният празник на Република България“.

Инициативният комитет в момента е от над 70 души, като е отворен за нови членове. Той ще е в състав от 146 души, колкото са годините от Шипченската епопея. В него има политици, общественици, учени, лекари, журналисти, спортисти, представители на неправителствения сектор, студенти.

Убедени сме, че Трети март трябва да остане националният ни празник. Внасяме заявление в Народното събрание за провеждане на референдум, за да чуем гласа на хората. Каузата е надпартийна, тя е национална. Нямам съмнение в нейния успех“, коментира Петър Витанов, евродепутат и председател на Инициативния комитет.

Каузата е надпартийна, тя е национална. Нямам съмнение в нейния успех“, добави той.

Акад. Иван Юхновски, бивш председател на БАН, призова да „оставим Трети март там, където е и в момента“. „Икономия на време, нерви, усилия, трябва да остане“, категоричен беше акад. Юхновски.