София 30 °C
Велико Търново 31 °C
Пловдив 33 °C
Варна 26 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

Иран се стреми към близост с Русия

"Няма области, в които да не взаимодействаме"

Иран се стреми към близост с Русия

"Няма области, в които да не взаимодействаме"

11 месецаПолитика 16 Боряна Райчева


Русия и Иран се нуждаят от по-тясно взаимодействие. Това заяви иранският президент Хасан Рухани на среща с руския си колега Владимир Путин, цитиран от ТАСС.

Според него ситуацията в региона подтиква страните към подобно развитие на събитията. "При наличието на сериозно външно влияние, наложени външни санкции, необходимостта от взаимодействие се актуализира всеки ден", отбелязва Рухани в края на срещата на върха на ШОС в Бишкек.

Президентът добави, че руско-иранските отношения са активно насърчавани и те могат да бъдат наречени примерни. "Много по-лесно е да се каже, че няма области, в които да не взаимодействаме", добави той.

Путин от своя страна отбеляза активната позиция на Иран по въпроса за сирийския конфликт и отбеляза многостранния характер на отношенията между двете страни. Руският лидер добави, че взаимният интерес към културите "винаги е бил много важна част от нашия диалог".

През май специалният представител на САЩ за Сирия Джеймс Джефри обяви, че Русия трябва да се присъедини към сдържането спрямо Иран.