София 23 °C София 23°C - предимно облачно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - умерен дъжд Пловдив 25 °C Пловдив 25°C - предимно ясно Варна 24 °C Варна 24°C - разкъсана облачност Бургас 22 °C Бургас 22°C - предимно облачно

Ива Митева: Бойко Борисов твърдеше, че е глупост да се гласува и с хартии, и с машини

Коментар на председателя на 45-ото Народно събрание
2 мПолитика 3040

„Направените промени следваха от промените на ГЕРБ, направени през 2020 г. Те не бяха толкова съществени. Най-съществената беше промяната, свързана с гласуването на българските граждани в чужбина. По отношение на машинното гласуване, то е въведено през 2019 г., тогава и самият Борисов заявяваше, че трябва да се въведе и е глупост да се гласува и с хартии, и с машини“. Това заяви пред bTV председателят на 45-ото Народно събрание Ива Митева.

Митева посочи, че се надява ЦИК да разбере истината относно цената на допълнителните машини за предстоящия вот и защо фирмата доставчик  „Сиела норма“ е отказала да осигури поръчаните бройки при заложената цена от 6,5 млн. лева.

По думите ѝ поръчаните машини за предишните избори са стрували 43 млн., а цената е определена Министерския съвет.

„Никой не знае как се е стигнало до тази цена. ЦИК просто е подписала един договор и е гласувала тази цена. Разбирам, че дори самите представители на „Сиела“ не могат да обяснят как се е стигнало до тази цена. (...) Според мен това е едно извиване на ръце от фирмата, защото е ясно, че първите машини са доставени от тях и е нормално и останалата част да се достави от тях“, уточни Митева.

Тя посочи, че не приема критиките, отправени към промяната на Изборния кодекс за този вот и 100-процентовото машинно гласуване.

Представители на „Сиела норма“ бяха поканени за коментар в предаването, засега от фирмата отказват публични участия.

Преди дни Митева стана доктор в Института за държавата и правото на БАН с дисертация за въвеждането на смесена избирателна система.

В труда си тя предлага 1/3 от депутатите да се избират мажоритарно, останалите 2/3 – пропорционално, с кандидатски листи и преференции.

„Това е докторски труд, това е научно изследване и то няма нищо общо с политиката, която има „Има такъв народ“. Не съм предала хората, гласували на референдума, защото докторантурата съм я започнала 2015 г., много преди референдума да се състои. Докторантурата си я завърших през октомври 2020 г. – преди да знам дали ще участвам в „Има такъв народ“, обясни тя.

Митева уточни, че в нейната дисертация мажоритарният избор е водещ елемент. Тя добави, че всичките ѝ колеги от партията на Слави Трифонов са я поздравили са академичното постижение. Като част от гражданската квота на политическата сила, Митева добави, че не знае как ще бъдат подредени листите и дали ще участва в тях.

Добави, че ако бъде поканена – ще се включи.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!