Начало Новини Предавания На живо

Извънредно положение в Италия заради лошото време

Сицилия, Генуа, Савоя и Специя са сред засегнатите райони

Извънредно положение в Италия заради лошото време

Сицилия, Генуа, Савоя и Специя са сред засегнатите райони

6 месецаИнциденти 19 Боряна Райчева


Лошото време през последните седмици постави Италия на колене.

Лошото време засегна редица северни и южни региони на страната. Правителството обяви извънредно положение за всички сицилиански провинции, а също и за Генуа, Савоя и Специя, написа в Twitter премиерът Джузепе Конте. При обявяване на такъв режим на национално равнище специални фондове отпускат помощи за премахване на последиците от удара на стихиите.

Конте посочи, че на следващи заседания правителството ще разгледа нови подобни искания. На 18 ноември например регионалният съвет на Тоскана обяви извънредно положение в областта заради поройни дъждове и бури. Местните власти поискаха кабинетът да обяви такава мярка на национално равнище.

Вчера заради ситуацията в страната външният министър на Италия Луиджи ди Майо се отказа от участие във форум на външните министри от Г-20 днес и утре в Япония.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Рим на телефони: +39 06 3224640, +39 06 3224643, както и с генералното ни консулство в Милано на телефони: +39 02 84942941, +39 333 7826043.