София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Кандидат без опит иска компресорите на „Турски поток 2“

Вторият кандидат в търга за 350 млн.лв. е около „Главболгарстрой“

Кандидат без опит иска компресорите на „Турски поток 2“

Вторият кандидат в търга за 350 млн.лв. е около „Главболгарстрой“

12 месецаИкономика 7 Боряна Райчева


Само два кандидата подадоха оферти в търга на "Булгартрансгаз" (БТГ) на стойност 350 млн. лв. за изграждането на две компресорни станции за газопровода "Турски поток 2" през България. За съмнителните кандидати алармира вестник „Капитал“.

Единият от кандидатите е консорциум "Расово-Провадия КС" с водещ партньор дистрибуторът на климатични системи "Климатроник" ЕООД и участници украинско, беларуско и испанско дружество.

Другият е обединение между българската „Главболгарстрой“ (ГБС) и германската Ferrostaal.

Както писа сайтът „Биволъ“ наскоро, „Булгартрансгаз“ избра за изпълнител на газопровода руския монополист ТМК. Компанията е санкционирана от Министерството на финансите на САЩ.

ТМК ще строи „Турски поток 2“ у нас заедно с италианската компания Bоnatti, която според разследване на сайта „Биволъ“ е свързана с организираната престъпна група „Коза ностра“ от 1990-те години насам.

„Турски поток“ предполага строителството на газопровод от две успоредни тръби с мощности по 15,75 млрд. куб. м. Първото разклонение е за Турция, а втората – за доставки в България, Сърбия, Унгария и Австрия.