София 23 °C София 23°C - предимно облачно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - умерен дъжд Пловдив 25 °C Пловдив 25°C - предимно ясно Варна 24 °C Варна 24°C - разкъсана облачност Бургас 22 °C Бургас 22°C - предимно облачно

КНСБ не е съгласна с констатациите за фалшиви хоспитализации в "Пирогов"

Според федерацията са нужни реформи, но не и чрез дискредитиране на болницата
17 сЗдраве 217 Антоанета Начева

КНСБ изрази несъгласието си с констатациите за нередности в "Пирогов" още преди края на проверката. Здравната федерация на синдиката не се съгласи с констатациите на зам.-министъра на здравеопазването д-р Димитър Петров, че "няма чистка, но има данни и предварителни сигнали за нарушения по отношения на НЗОК и за фалшиви хоспитализации в УМБАЛ "Н.И.Пирогов".

"Притеснени сме от факта, че се посяга към най-голямата болница, водеща в областта на спешната и бедствената медицина,  която изнесе голяма част от пандемията на раменете си. Болницата,в която денонощно работеха нашите медицински специалисти, в която медицинските сестри работеха с памперси поради липса на време за почивка, за отдих в домовете си."

Според федерацията това е един добър колектив, в който всички служители са работили и са получавали възнагражденията си навреме, без съкращения и неплатени отпуски. Като посочват още, че е сключен сред най-добрите Колективни трудови договори у нас между синдикатите и ръководството на болницата, благодарение на изпълнителния директор проф. д-р Асен Балтов.

Синдикатите твърдят, че здравеопазването има нужда от реформи, но не и чрез дискредитиране на една от най-уважаваните болници и единствената за спешна медицинска помощ в България и призоваха подобни твърдения да се говорят след като свърши проверката.

"Присъединяваме се към призива на нашите синдикални членове, към колектива на болницата, да се престане с тази офанзива. Нашите здравни специалисти са изморени от безрезултатните приказки за реформа в здравеопазването.", се казва още в декларацията.

Те се обърнаха внимание, че поради недостатъците в реформите и във финансирането на лечебните и здравни заведения няма болница в страната без дългове. Важно е те да се обслужват редовно и да не се дължат на кражби.

"Нека се спре със всяването на смут в здравеопазването и да се оставят медицинските специалисти да работят спокойно в името на здравето на пациентите. Нека ги подкрепим!", завършват от Федерацията.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!