София 14 °C София 14°C - предимно облачно Велико Търново 15 °C Велико Търново 15°C - облачно Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - лека мъгла Варна 15 °C Варна 15°C - ясно небе Бургас 12 °C Бургас 12°C - разкъсана облачност

Копривщица беше включена в „Най-добрите туристически селища“ на ООН

Общо 20 населени места в международен план ще получат финансов ресурс

Копривщица е избрана от Световната организация по туризъм към ООН за участие в инициативата „Най-добрите туристически селища“. В състезанието се конкурираха населени места от цял свят с ниска гъстота на населението от максимум 15 000 жители. Българският град е сред избраните в категорията The ‘Best Tourism Villages by UNWTO’ Upgrade Programme, за което получи официално писмо-покана, подписано от Генералния секретар на СОТ Зураб Пололикашвили. Това съобщиха от Министерството на туризма.

Благодарение на това, Копривщица ще получи международно популяризиране и целева подкрепа по линия на Програмата за развитие на селските райони на организацията за допълнително развитие на своя туристически потенциал, както и перспективата за специален етикет. Общо 20 населени места в международен план ще получат финансов ресурс. Наградата е важно признание за българския туристически продукт. С този приз Копривщица доказва, че отговаря в голяма степен на съвременните изисквания за опазване на природните и културни ресурси, дефинирани от Световната организация по туризъм на ООН.

Министерството на туризма издигна кандидатурата и съдейства за популяризирането на една от най-отличаващите се български културни дестинации - Копривщица. Кандидатурата на Копривщица беше представена пред СОТ в началото на август и е чудесен пример за взаимодействие на държавните и местните органи.

Пилотната инициатива на СОТ включва три категории: в първата бяха отличени „Най-добрите туристически селища“, които получиха по време на сесията на 24-та Генерална асамблея на организацията в Мадрид „The ‘Best Tourism Villages by UNWTO’ Label“ - етикет за селище, което е изключителен пример за дестинация за селски туризъм с признати културни и природни ресурси, което съхранява и популяризира ценности, продукти и начин на живот в селските райони и общността и се ангажира с иновации и устойчивост.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!