София -2 °C
Велико Търново -2 °C
Пловдив 2 °C
Варна 4 °C
Бургас 5 °C
Начало Новини Предавания На живо

Костадин Ангелов: Азитромицин и Ремдесивир не лекуват коронавируса

Министърът направи проверка за липса на медикаменти по аптеките
16 сЕвроком 1736

"По пътя от Трета градска дотук проведох разговори с четирите основни доставчици на аптеки и те ме увериха, че има доставени необходимите количества нискомолекулярен хепарин за бременните и необходимите антибиотици", уточни Ангелов.

По думите му в аптеките в страната също ще бъдат доставени необходимите количества от азитромицин и от нискомолекулярен хепарин.

"Азитромицинът, Ремдесивирът и всички други хапчета, които се изкупуват от аптеките, не лекуват коронавируса. Моля хората още веднъж да не се презапасяват с медикаменти", уточни здравният министър.

Според него проверката на прокуратурата е свързана с информациите за експорт на някои от тези лекарства.

"Идеята с промяната на часовете за пазаруване се прави само с медицинска цел", каза още министърът на здравеопазването и уточни, че възрастните могат да ходят и през останалото време до магазините. По думите му за аптеките ще има два коридора, като другият ще е от 08.00 часа до 10.00 часа.

Министърът коментира и казусът по клиниката по нефрология. "Целият регистър на бъбречно трансплантираните е преместен в Клиниката по нефрология, където е най-безопасно за пациентите, защото няма да имат контакт с заразени с коронавирус". По думите му за него става дума за лични мотиви на административното ръководство на клиниката, а не за здравни мотиви.