Начало Новини Предавания На живо

Крим взе €16 млн. за любимата вила на Леонид Брежнев

Русия национализира резиденцията, когато анексира полуострова

Крим взе €16 млн. за любимата вила на Леонид Брежнев

Русия национализира резиденцията, когато анексира полуострова

8 месецаЛюбопитно 153Боряна Райчева


Бившата държавна вила №1, любима лятна резиденция на бившия съветски лидер Леонид Брежнев в Крим, е продадена. Сградата се намира в черноморския курорт Нижняя Ореанда в южната част на полуостров Крим.

Резиденцията на Брежнев е продадена за около €16,5 млн. „Имотът е продаден срещу 1,2 млрд. рубли“, заяви министърът на имуществените отношения на непризнатата Автономна Република Крим Анна Анюхина.

По думите й обектът е придобит от юридическо лице с регистрация в Руската федерация. Парите ще отидат в бюджета на анексираната от Русия Автономна Република Крим за 2019 г.

Държавната вила №1 е изградена през 1955 г., когато Крим е част от Украинска ССР. Вилата е станала любимо място за почивка за генералния секретар на ЦК КПСС Леонид Брежнев. 

След разпадането на Съветския съюз, вторият президент на Украйна Леонид Кучма е извел вилата от активите на Върховната рада.

Резиденцията е била превърната в почивна база „Глициния“ към Държавната данъчна администрация на Украйна. През март 2014 г. вилата е национализирана от Държавния съвет на анексирания от Русия Крим.