София 14 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 14 °C
Варна 17 °C
Бургас 16 °C
Начало Новини Предавания На живо

Лекар обясни предимството на медицинска маска пред респиратор

Главният хирург на болница в Москва коментира кое защитава Вас и околните

Лекар обясни предимството на медицинска маска пред респиратор

Главният хирург на болница в Москва коментира кое защитава Вас и околните

1 месецЗдраве 436 Ивана Иванова


Главният хирург на болница в Москва Михаил Виборни каза как медицинските респиратори се различават от маските и какво е по-добре да изберете за защита срещу инфекция. Това пишат в РИА Новости.

"Когато избирате маска или респиратор, трябва да разберете каква защита искате да получите и дадете. Ако използваме маска, ние защитаваме себе си и другите, а ако е респиратор с клапан - само себе си ", каза той.

Има няколко вида респиратори: без клапан, с клапан и с интегриран и сменяем филтър. "Говорейки за респиратори, които имат клапан, когато вдишваме, клапанът се затваря и ние сме защитени, а когато издишваме, клапанът се отваря и аерозолът ни навлиза във въздуха до нас. Човекът, който е до нас, остава незащитен. Тоест, този тип респиратор е подходящ само за самозащита“, каза той.
 
Лекарят вярва, че ако правите избор между маска и респиратор с клапан, тогава трябва да изберете маска.

"Вярвам, че е по-добре да използвате маска или респиратор без клапан, а идеалният вариант е респиратор с филтър. Но респираторите без клапан или с филтър са това, което се използва само от лекари от определени специалности, които работят в близост до дихателните пътища на пациента. За ежедневна защита достатъчно защити от по-ниско ниво “, каза Изборният.