София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

Лидерите на ЕС обсъждат 7-годишната рамка на бюджета

Срещата е свикана от председателя на Европейския съвет Шарл Мишел

пропускане
4 годиниОбщество 10 Георги Камарашев

Европейските лидери ще обсъдят многогодишната финансова рамка за периода 2021-2027 г. на извънредна среща на върха, свикана от председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, за да се намери съгласие по първия 7-годишен бюджет след напускането на Великобритания.

Мишел предлага всяка държава да внася в европейската хазна 1.074% от брутния си национален доход, но Европарламентът настоява вноската да бъде в размер на 1.3 процента, а Еврокомисията – 1.1%. И в трите варианта става дума за повече от един трилион евро.

„Чакането няма да направи нещата по-лесни, време е за решения“, каза Шарл Мишел в обръщение преди срещата на върха, на която лидерите на 27-те членки на ЕС ще опитат да постигнат консенсус по следващата многогодишна финансова рамка.

Преразпределението на средствата по отделните пера и обвързването на еврофондовете със спазването на върховенството на закона са само част от конфликтните точки. Освен това трябва да се реши как ще бъде запълнена оставената от Великобритания бюджетна празнина, който според различните изчисления са минимум 10 милиарда евро годишно и как ще се справи съюзът с предизвикателствата, поставени от климатичните и технологичните промени.

Всички тези въпроси поставят разделителни линии между богатите държави, които са донори на европейската хазна, и тези, които получават повече, отколкото внасят, съобщава БНР.