София 4 °C София 4°C - ясно небе Велико Търново 3 °C Велико Търново 3°C - облачно Пловдив 4 °C Пловдив 4°C - мараня Варна 6 °C Варна 6°C - ясно небе Бургас 7 °C Бургас 7°C - предимно облачно

Македонски българи в Брюксел: Македония може да остане кандидат-член на ЕС още 30 години

"За българските организации РСМ е важно, че диалогът започна и с европейските институции"

32 сПолитика 296

"Позицията на европейските институции относно правата на българите в Република Северна Македония (РСМ) ще станат ясни в следващия доклад за напредъка на Скопие" заяви Петър Колев в студиоото на БНТ. Той беше сред представителите на македонските българи, приети от комисаря по разширяването Оливер Вархеи в Брюксел.

"За българските организации РСМ е важно, че диалогът започна не само с българските, но и с европейските институции", подчерта Колев.

Относно предстоящата годишнина на Гоце Делчев, съвместните чествания са утвърдени с договора за добросъседство, а държава, която не изпълнява международни договори, трудно може да стане част от ЕС, припомни Колев.

"Освен промяната на конституцията, част от преговорната рамка са и всички протоколи от съвместните мултинационални комисии, което означава че до голяма степен европейските институции са се отнесли сериозно към този въпрос. Стигнахме до момент, в който можем без посредници да говорим с еврокомисари, което значи, че правата на българите в Македония са част от процеса", категоричен е Колев.

"Ние сме тези, които имаме интерес да бутаме нещата към реализация. Ако нещата останат на хартия, Македония ще остане кандидат-член на ЕС още 30 години. Това не е в интерес нито на Северна Македония, нито на България, затова имаме интерес тя да е в ЕС, но не за сметка на българите там и българската история и национално достойнство. Това е цената, която няма да платим", каза още Петър Колев.