София 34 °C
Велико Търново 35 °C
Пловдив 37 °C
Варна 30 °C
Бургас 30 °C
Начало Новини Предавания На живо

Мариус Донкин: Рождението на Вазов е за цяла България

Директорът на Народния театър с коментар относно 170 години от рождението на писателя

Мариус Донкин: Рождението на Вазов е за цяла България

Директорът на Народния театър с коментар относно 170 години от рождението на писателя

35 сКултура 323 Боян Марков


"Това събитие не е само на народния театър, то е на цяла България." Това заяви директорът на Народния театър "Иван Вазов" Мариус Донкин по повод честването на 170 години от рождението на Иван Вазов на 9 юли. 

На въпрос какво е останало в паметта и самосъзнанието на българите в отношението към писателя, Донкин отговори:

"Проявленията като действия спрямо него, вероятно това е едно от нещата, които говорят най-точно спрямо него. Той има страшно много тиражирания на своите романи, разкази. Едва ли има друг писател, поет, който владее всички жанрове на писането. Неслучайно е народен поет."

Директорът на Народния театър също коментира влиянието на Иван Вазов върху културата.

"Тази знаковост е нещо изключително важно. Сега за съжаление нямаме такива социални деяния или усещания, но така или иначе Вазов си остава един пример в това отношение. Аз също имах малко неглижирано отношение към него, но когато започнаха да пристъпват дните за подготовка, човек се вглежда по-дълбоко. Препоръчвам го на всеки един да го направи, защото тогава усещаш как той бидейки начело на едно сериозно поколение творци, в чиято основа стои изключителната преданост и любов към родината и към народа си.", завърши Донкин.