София -2 °C
Велико Търново -2 °C
Пловдив 2 °C
Варна 4 °C
Бургас 5 °C
Начало Новини Предавания На живо

Марияна Николова: Петзвездни хотели ще се превръщат в COVID отделения

Правителството предприе спешни мерки за кризата, увери тя
22 сЕвроком 2944

Нарастването на броя на заразените не е изненада, въпросът е как ще спазваме мерките. Хората трябва да знаят, че те са направени за тях, и да ги спазват, за не се стигне до т.нар. локдаун, който беше въведен в някои европейски страни. Това каза в сутрешния блок на "Нова телевизия" вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова.

"Правителството предприе спешни мерки за кризата, които дадоха своя ефект, както по отношение на икономиката, така и по отношение на здравеопазването. В този кризисен момент диалогът е много важен, животът и здравето на хората са приоритет", заяви тя.

Петзвездни хотели, принадлежащи на международни вериги, са готови да приемат пациенти с COVID-19 в лека форма за сметка на държавата, съобщи Марияна Николова.

Хотелите, които ще бъдат предоставени на разположение на здравните власти, ще бъдат обявени утре. Николова допусна, че в София ще има поне 2 хотела, но всичко ще зависи от нуждите на Министерството на здравеопазването.

Разходите ще се покриват от здравното ведомство, но все още финансовата част не е уточнена. Предложението болни хора да бъдат настанявани в хотели е на браншовите организации в туризма. Според министърът това е по-добрият вариант, отколкото да се създават полеви болници.