София 23 °C София 23°C - предимно ясно Велико Търново 22 °C Велико Търново 22°C - облачно Пловдив 25 °C Пловдив 25°C - предимно облачно Варна 27 °C Варна 27°C - разкъсана облачност Бургас 27 °C Бургас 27°C - разкъсана облачност

Меглена Кунева: Новият ни еврокомисар може да получи съвсем различен ресор

По думите ѝ никой друг, освен ЕК, не дава законодателни предложения

12 сПолитика 320 Антония Лазарова

Важно е да имаме еврокомисар, заяви пред БНР Меглена Кунева - първият български еврокомисар. 

"Процедурата е ясна. Нито за момент не е имало колебания и въпроси около това дали трябва или не България да бъде представена с еврокомисар в ЕК. Това е наше право, наше задължение. Освен това носи много голяма политическа тежест".

Тя припомни, че най-важните европейски решения се взимат в присъствието и с участието на национални политици, които могат да дадат нюанса на мисленето в една или друга държава. По думите ѝ никой друг, освен ЕК, не дава законодателни предложения. 

Според Кунева, необходимостта страната да има правителство е накарало Мария Габриел да направи тази крачка. По думите й паралелно с това вероятно са текли разговори за това кой ще поеме нейната позиция:  "Тук трябва да имаме предвид няколко ограничения. Първо - балансът в ЕК мъже - жени. Второ - принадлежността към политическото семейство. Това е въпрос на сложни баланси. Може би ще се търси сходен профил. Въпреки че не съм много сигурна ПП към кое политическо семейство се числи. Вероятно е Урсула фон дер Лайен да поиска да се запази този политически баланс. Може и да е комисар, който да не принадлежи към нито едно политическо семейство".