София 30 °C
Велико Търново 31 °C
Пловдив 33 °C
Варна 26 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

Международен ден на донорството

1153 български граждани чакат да получат нов орган
пропускане

Международен ден на донорството

1153 български граждани чакат да получат нов орган

7 месецаОбщество 12 Боряна Райчева


12 октомври е международният ден на донорството. Целта на отбелязването на този ден е да привлече вниманието на гражданското общество, медицинската общност и политиците от цяла Европа към значението на тази животоспасяваща терапия. Най-вече този ден е възможност да се почетат всички донори на органи и техните семейства, както и да се благодари на специалистите по трансплантация в цяла Европа.

България е на последно място в Европа по брой трансплантирани хора. Една от причините е сериозният недостиг на донори. Над 1000 души са в листата на чакащите, а 4 пъти повече са на хемодиализа. На този фон трансплантациите през миналата година са едва 40. Извън статистиката поглеждаме проблема в очите. Срещаме се с пациент, който е трансплантиран преди 22 години и с лекаря, който продължава да се грижи за подарения от непознат живот.

Преди 23 години в Женева Съветът на Европа, в който членуват 47 държави, поставя началото на отбелязването на Европейския ден на донорството и трансплантацията. Оттогава той се провежда всяка втора събота на октомври, като домакин е различна държава. Тази година официалната проява е в Лондон.

По повод Деня на донорството тази вечер НДК ще светне в червено. Фасадата на Двореца ще остане осветена в продължение на 12 часа – от 19 часа на 12 октомври до 7 часа сутринта на 13 октомври.