София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Мирослав Найденов: Рокадата в „Земеделие“ му спаси акредитацията

Томислав Дончев е назначил Васил Грудев, смята ексминистърът

Мирослав Найденов: Рокадата в „Земеделие“ му спаси акредитацията

Томислав Дончев е назначил Васил Грудев, смята ексминистърът

10 месецаАгро 28 Боряна Райчева


Възможността да бъде отнета акредитацията на държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) като “хипотеза съществуваше може би до петък, докато се извърши тази смяна“. Това заяви пред БНР бившият земеделски министър Мирослав Найденов.

Според него “професионалната експертиза на новите попълнения на ДФ "Земеделие" е достатъчно добра. Той припомни, че Васил Грудев е бил и служебен министър на министерство на земеделието.

„По отношение на неговата професионална подготовка и възможността да поеме поста, не мисля че има нещо, което да ни притеснява. По-скоро има необходимия опит…“, каза Найденов.

Той е на мнение, че чисто репутационно имаше опасност от частична или пълно отнемане на акредитацията.

„Мисля, че това беше посочено в мотивите за смяна на изпълнителния директор, доколкото изтече съобщение в медиите по искане на вицепремиера Томислав Дончев във връзка с опасност и заплаха за отнемане на акредитацията“, коментира Найденов.

Ексминистърът обърна внимание, че през 7 год. програмен период през фонда минават около 7, 5 млрд. евро.

„Това е една колосална сума за нас никой не може да си позволи дори малко съмнение и угроза за отнемане на акредитацията. Ако случайно се случи при някаква тежка ситуация, просто ще бъдат блокирани средствата и няма да има кой да ги разплаща“, обясни Мирослав Найденов.

Според него с Брюксел рокадите не се консултират, но задължително се обявяват. „Обявява се смяната, съобщава се кой е изпълнителният директор, кои са ресорните заместници. Още повече, че самият директор ще участва в срещите на своите колеги от ЕК“, обобщи бившият министър.